Iedere lijn zijn eigen verhalen

Er was een tijd, voordat ik de Amsterdamse tram leerde kennen, dat ik altijd overal heen fietste in Amsterdam. Maar een groot geluk was het dat ik de tram ontdekte. Vaak is het sneller, het kost veel minder energie, je kunt veel rustiger ergens over nadenken in de tram of iets anders doen, zoals je mail doornemen of een boek lezen, en het is gezelliger. Het kost inmiddels misschien wel wat, maar voor zulke luxe is het me dat gewoon dubbel en dwars waard. En als ik financieel een beetje krap zit, kan ik voor een lening terecht bij Ferratum, een nieuwe ontdekking die ik gedaan heb tijdens koningsdag. Dus ik blijf lekker altijd met de tram gaan.

Als Amsterdamse tramreiziger heb ik met iedere tramlijn andere associaties en andere herinneringen. Vandaag wil ik eens wat verschillende tramlijnen bespreken. Laten we maar beginnen bij nummer 1.

Tram 1 op de Overtoom

Tram 1 op de Overtoom

Tramlijn 1 begint zoals de meeste Amsterdamse trams bij het Centraal Station. Tot aan het Leidsche Plein rijdt hij gelijk op met lijn 2, maar daar scheiden hun wegen, als tramlijn 1 de Overtoom opgaat (waar Arie Boomsma dit jaar een sportschool opende) om via die kant naar het westen te rijden, tot in Osdorp. Ik heb nooit echt veel gevoeld voor lijn 1 om eerlijk te zijn, ik vind het geen gezellige lijn. Het stuk tot aan de Overtoom is de tram bijna uitsluitend bevolkt door toeristen, en daarna blijven er nog wat Zuidgangers en Osdorpenaren over. Ik heb sowieso een hekel aan de Overtoom, dus de meest gezellige lijn vind ik lijn 1 niet.

Onder mijn favoriete tramlijnen vallen bijvoorbeeld lijn 3 en lijn 12. Het kan komen doordat ik er het vaakst mee heb gereisd, maar ook door de buurten die ze verbinden. Beide lijnen komen niet door het toeristische stuk van Amsterdam, maar verbinden Oost en West met elkaar. Een andere oude favoriet die ik heb is lijn 25, maar helaas is die lijn vorig jaar opgeheven. Ik heb nog een petitie ondertekend om de lijn te proberen te behouden, maar helaas, hij is gesneuveld. Een tragedie voor de Amsterdamse Tram.

Lijn 25 is niet meer.

Lijn 25 is niet meer.

 

(Visited 411 times, 1 visits today)