De eerste tram in Amsterdam

 Meer informatie Paardentram voor de Beurs van Zocher op de Dam in Amsterdam in 1903.


Paardentram voor de Beurs van Zocher op de Dam in Amsterdam in 1903.

Ik schrijf nu al een tijdje over trams in Amsterdam, maar wat ik me laatst opeens afvroeg, wanneer was de eerste tram in Amsterdam eigenlijk een feit? Dus besloot ik op onderzoek uit te gaan.

Ik ben er achter gekomen dat De Gemeentetram Amsterdam (GTA) in 1900 ontstond door naasting van het particuliere trambedrijf AOM (Amsterdamsche Omnibusmaatschappij). Eerst was een bedrijf dat in bussen reed, maar later voor paardentrams koos, omdat dit veel comfortabeler bleek te zijn.

 

 

Het was een particulier bedrijf en deze bestond al sinds 1871 en de eerste lijn was tussen de Plantage en de Dam via Muiderstraat – Blauwbrug – Schapenplein (Rembrandtplein).

Daarna ontstonden er nog meer lijnen, zoals die op de Dam – Rokin – Utrechtschestraat – Frederiksplein in 1872 en de Plantage – Kerkstraat – Leidschestraat – Vondelpark in 1873.

In 1875 begonnen ze voor het eerst met paardentrams, ter vervanging van de bussen. Op 14 augustus 1900 reed in Amsterdam de eerste elektrische tram, de latere lijn 10, van het Leidseplein naar het Haarlemmerplein. Tussen 1900 en 1906 werden, op een na, alle tramlijnen geëlektrificeerd.De laatste paardentramlijn was lijn 12 Nassauplein – Sloterdijk, die in 1916 werd geëlektrificeerd, zo valt te lezen op Wikipedia.

(Visited 556 times, 1 visits today)